Luonto ja kaksikielisyys toistuvat Hanna Mehtonen-Rinteen ja hänen perheensä kertoessa elämästään Kemiönsaarella. Kun pari kahdeksan vuotta sitten oli päättänyt hankkia omakotitalon, tiesivät he haluavansa asua saaristossa ja työn johdosta tarvitsevansa matkojen kannalta mahdollisimman edullisen sijainnin. Valinta osui Kemiönsaarelle työmatkojen ja lyhyiden etäisyyksien vuoksi ja jossa luonto oli kaikkialla lähellä ja kiinteistöjen hinnat edullisia.

 

Asuttuaan joitakin vuosia rivitalossa täysin suomenkielisellä paikkakunnalla he tunnistivat kaipaavansa omakotitaloasumista ja suomenruotsalaista kulttuuria ja näin he alettiin laatia muuttoon liittyviä suunnitelmia. Hanna kertoo, että hän yksinkertaisesti halusi kuulla ja käyttää ruotsin kieltä arjessaan ja voida esimerkiksi ostaa kirjakaupasta ruotsinkielisiä kirjoja. Muutto saaristoon oli lähes itsestäänselvyys.

- Asia oli molempien ”mitä haluan elämäni aikana tehdä” –listalla, joten se tuntui luonnolliselta, kertoo Hanna nauraen.

Vaikka muuttoa maalle olikin jo ennakkoon ajateltu, mietittiin tarkoin myös työmahdollisuuksia. Hanna kertoo, että hän oli tuolloin lasten kanssa kotona, mutta halusi etsiä töitä myös suuremmista kaupungeista. Hänen miehensä Jere Rinne oli valmis työmatkoihin toiselle paikkakunnalle.

Melko pian selvisi, että he Kemiönsaarelta käsin voisivat edelleen olla lähellä Turkua ja Helsinkiä niiden hyvien junayhteyksien ansiosta ja kuitenkin asua rauhallisella luonnonkauniilla alueella. Lisäksi he tiesivät, että he täältä voisivat saada edullisemmin juuri sellaisen kodin kuin he halusivat.

- Kemiönsaarelta voimme hankkia lähellä luontoa sijaitsevan omakotitalon puutarhoineen sellaiseen hintaan, joka ei ole lähelläkään niitä hintoja kuin jossain suurkaupungissa, kertoo Jere.


Unelmatalo lukkarinmäellä

Täydellistä taloa ei kauaa tarvinnut hakea. Hanne kertoo heidän käyneen muutamassa näytössä, ennen kuin lähes täydellinen talo keskustassa oli myynnissä. Koska talo ei sijainnut metsän puolella tietä, jäivät he vielä miettimään ja talo meni toiselle ostajalle. Kun tieto heidän toiveistaan levisi, löytyi yllättäen täydellinen kohde.

- Ehkä tuntuu kliseeltä, mutta kun astuimme tähän Lukkarinmäen taloon ja katsoimme sen näkymiä, tiesimme sen olevan kotimme, muistelee Hanna.

Unelmien talo on kaksikerroksinen rakennus, jossa on noin 120 neliömetriä. Talo sijaitsee metsän reunalla. Talo tarjoaa täydelliset tilat koko perheelle, jossa lapsilla on omat huoneet yläkerrassa sekä työhuone alakerrassa. Hanna kertoo toivoneensa vanhempaa taloa ja vaikka kunnostus- ja korjaustyöt ovat olleet välttämättömiä, eivät he voisi ajatellakaan vaihtaa taloaan mihinkään toiseen.
Tämä tapahtui vuonna 2009 ja Magnus Nyman kertoo asuntotilanteen parantuneen entisestään paikkakunnalle muuttavien kannalta. Hänen mukaansa eri puolilla Kemiönsaarta on tällä hetkellä myytävänä useita edullisia omakotitaloja sekä myös kesämökkejä saaristossa.

- Myimme äskettäin talon piakkoin eläköityvälle pariskunnalle hintaan 70 000 euroa – sillä hintaa tuskin saisi Helsingistä eteistä enempää, toteaa Magnus.


Työmatkalaisen arki

Perhe Mehto­nen-Rinne viihtyy valtavan hyvin uudessa kodissaan ja arki pyörii normaaliin tapaan. Hannan osalta tilanne ratkesi joustavasti, kun hän sai töitä Kemiönsaarelta. Jerellä on työ, jota hän voi osin tehdä kotoa käsin, osin työmatkalaisena Helsingissä. Hänen mukaansa ei toisella paikkakunnalla työskentely ole ongelma kunhan työpaikalla joustetaan.

- Lähden junalla Salosta Helsinkiin muutaman kerran viikossa ja teen töitä jo junassa, kertoo Jere.

Hän toteaa, että työmarkkinoilla vaikuttaa tämä trendi olevan tulossa ja jo monet hänen ystävistään työskentelevät samalla tavoin muutaman päivän toimistossa ja osan aikaa kotoa käsin. Kolmen tai neljän tunnin työmatka muutaman kerran viikossa on kätevää verrattuna taajamien liikenneruuhkiin. Vaikka asuisi lähellä Helsinkiä, voi työmatka autolla kestää tunnin, joten suhteellisesti katsoen ei juurikaan menetä aikaa vaikka asuu hieman kauempana, päinvastoin, kun ajatellaan muita etuja, pohtii Jere.


Turvallinen ja mukava kasvuympäristö

Kemiönsaari on kaunis kesäpaikkakunta, jossa voi nauttia veneilystä ja saaristolaiselämästä, mutta keskustassa on myös kaikkea, mitä tarvitaan ympärivuotiseen asumiseen. Lapsiperheille on koulut lukioasteelle saakka ja suuri määrä erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Hannan ja Jeren kymmenvuotiaalla Sagalla on paljon tekemistä vapaa-aikanaan: tanssitunteja, pianotunteja ja nyrkkeilyä. Kun kysytään häneltä itseltään mikä hänen mielestään on parasta täällä asumisessa, on hänen vastauksensa:

- Että meillä on oma puutarha, jossa voi leikkiä ja voi pitää useita eläimiä – meillä on kaksi kissaa, yksi koira ja vielä on tulossa kaneja, kertoo Saga.

Hänen kahdeksanvuotias pikkuveljensä Benjamin on juuri lähdössä lähes samanikäisen naapurinpojan luokse, mutta ehtii jutella kanssamme hetken. Benjamin aloitti koulun syksyllä ja Hanna kertoo, että hän on sen vuoksi päässyt osalliseksi uudesta kielikylpykonseptista, johon Kemiönsaaren kouluissa on siirrytty.

- Suomea opiskellaan jo ensimmäiseltä luokalta ja se on mukana eri tahoilla opetuksessa, kertoo Hanna.

Tämä on kaksikielisen Benjaminin mieleen ja hän kertoo myös ystävästään, joka on Englannista, ja jonka kanssa hän saa puhua hiukan englantiakin. Benjaminin mielestä rauha on parasta täällä asumisessa. Hanna lisää, että on tuntunut turvalliselta, kun on voinut jo nyt keväällä antaa Benjaminin tulla yksin koulusta esimerkiksi kirjastoon, vaikka hän onkin vasta ensimmäisellä luokalla.

- Ja jos jotain tapahtuisi, niin kaikki täällä tuntevat toisensa, ja tiedetään mihin pitää soittaa, huomauttaa Hanna.


Rakenna oma unelmatalosi joustavan rakennusluvan myötä

Perhe Mehtonen- Rinne sai uuden kodin vanhasta talosta, mutta jos valmista taloa ei löydy, on kunnassa tällä hetkellä myytävänä useita tontteja, jonne voi suunnitella kokonaan uuden talon. Uuden talon etuna on, että niissä voidaan välttyä ei-toivotuilta yllätyksiltä, joita vanhoissa taloissa saattaa tulla esiin. Kemiönsaarella on ryhdytty helpottamaan rakennushankkeita niin pitkälle kuin mahdollista joustavan rakennuslupamenettelyn myötä.

- Panostamme etukäteislausuntoihin ja siihen, että voisimme vastata kysymyksiin ennen kuin hakemukset toimitetaan kunnalle, niin että voimme varmistaa, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa, kertoo Dan Renfors joka toimii ympäristö- ja tekniikkaosastolla valvontapäällikkönä.